ITAENG

aedificio logo

Pando

place Venice

il margine spesso


Pando

place

Venice

il margine spesso

The proposal for a new design of the edge of Certosa Island in Venice is the result of the workshop held as part of the Master in Landscape and Garden Architecture at IUAV University.
The objective of this design experience was to formulate a project that could interpret the peculiar landscape context of the island and provide an intervention capable of enhancing it. The island of Certosa is part of the complex system of the Venetian lagoon as the first point of contact between the city and the natural and agricultural world.

Precisely for this reason it can be defined as the urban park of Venice, which attracts many visitors to enjoy its green spaces and the current activities related to the shipyard and catering. Through the study of the characteristics of the island’s margins, attention has been turned towards the portion of the margin that most needs a design for its liveability and the definition of the spaces that arise from its spontaneous use. The proposal for the island of Certosa thus, draws what can be defined as a thick margin. The project winds along a new pathway on which the three main elements that draw it are grafted: the descents to the water, the green rooms and the piers.

The island of Certosa weaves a fundamental relationship with the surrounding area that allows it to take possession of the multiple landscapes that make up the lagoon. Thanks to the absence/presence of the wall running along the historic island, the relationship with the landscape and above all with the water is constantly changing: if at times its openings allow a view of the lagoon, at other times its closure makes us turn our attention towards the interior of the island.

We find two main descents that fit the current conformation of the edge, respectively in the large opening in the wall and on the beach, which delimit the stretch of edge on which the project intervenes.
All along the route there are other direct accesses on the water, which refer to the typical stairs of the Venetian banks. Here, they are re-proposed as architectural structures that encourage natural contact with the water element, allowing people to stop and change with the movements of the tides. The descents are linked to the green rooms, which are also characterised by new openings in the wall that create windows onto the surrounding landscape. The rooms are larger or smaller depending on the thickness of the new edge, pushing sometimes inwards and sometimes outwards.
The internal element defining the perimeter is a retaining wall separating the agricultural area from the path, necessary to raise the ground sufficiently to protect the crops from rising water and thus create a continuous seating area.

The project is part of a broader general plan for Certosa Island, which identifies large functional sectors: urban, peri-urban, agricultural and natural. These sectors are adapted to the current uses of the island, linked to the present naval activities and its use as a park.

The project is part of a broader general design envisaged for Certosa Island, which identifies large functional sectors: urban, peri-urban, agricultural and natural. These sectors are adapted to the current uses of the island, linked to the present naval activities and its use as a park. The jetties are the main elements that allow the relationship with the water. Conceived as islands dedicated exclusively to the use of visitors and not to the mooring of boats, they extend towards the lagoon and allow the water environment to be experienced as a real public space. The path ends by forcing people to cross over the water to reach the beach and the new island, thus proposing to close the existing gap in the wall. The project thus reconsiders the relationship between the island and the lagoon, proposing new visual relationships with the landscape and especially with the fundamental element that characterises it: the water. With new types of spaces created through the use of materials and elements from the island itself, the project aims to give new life to a place with great potential and in great need of a real identity.

FacebookTwitterLinkedInPinterest

Pando is a collective of independent architects and landscape architects formed in November 2019 in Venice who meet nomadically and temporarily to participate in landscape and urban design works and competitions. Pando is the name of a forest that shares a single root system. Like its plants, individual specimens without hierarchies but deeply connected, the collective horizontally shares roles and attitudes and constitutes an ensemble of ideas and passion, highly sensitive to the nature of places. For the Certosa Island project, the collective came together in the specimens of Andrea Tomasino and Marta Signorelli.

© 2020 Aedificio.it tutti i diritti riservati – Privacy Policy

ITAENG