ITAENG

aedificio logo

Margine

place Roma year 2018

nisida


Margine
Studio

place

Roma

year


2018

nisida

Nisida is a project for the renovation of a flat in Quadraro, a working-class neighbourhood south of the centre of Rome, which is popular, multiethnic and at the same time strongly projected into the future, frequented by young people, creatives and artists. The client, a young writer and advertising author from Campania, wanted a bright, simple yet stimulating home where he could also work.

plan and section of the project, evident the staircase connecting the house to the terrace and the transversal partitions dividing the space and performing the static action.

The state of the places before the intervention presented a classic 1950s house, on the first floor of a typically working-class building, to which the roof slab with exclusive access could only be reached from the house bathroom before the intervention. Inside, the rooms were distributed through a long corridor with no natural light, making the house dark and oppressive. The project rethinks and rationalises the distribution of interior spaces to increase the architectural quality and functionality of the house. Demolition of some partitions and doorways has made the space more permeable and luminous, giving the house the appearance of an open space. The functional overhaul of the interior spaces is based on enhancement of the transversal partitions which divide the space and perform the static action, diaphragms which are interrupted by an open passageway connecting the flat and marking out its functions. Particular attention has been paid to the two-flight staircase that provides access from the ground floor to the first floor and a connection to the terrace floor. The first ramp, which before the intervention was perceived as dark and cramped, now has two round holes that give character and light to the access space to the home. The second ramp, which connects to the terrace, has been replaced by access from the old bathroom, now the house’s kitchen, with a landing allowing access from both the living and dining areas. The small single room in the centre of the property has been converted into two bathrooms, one of which is for exclusive use with direct access from the bedroom. The bedroom, which is separate and distinct from the living area, also has a walk-in wardrobe with access to the private bathroom.

view of the kitchen with the wall acting as the backbone of the house. The round hole in the septum allows a visual connection and a passage of light between the rooms.

From a formal point of view, the choice fell on a few elements: the highlighting of the wall that acts as the backbone of the house, a brick wall which has been freed of plaster and bleached with lime; the light oak flooring recalled in the shelves of the bookcase, the closet and the furnishing components; the white and blue handcrafted cement tiles that characterise the flooring and the back of the kitchen; the light travertine marble that covers the two identical and mirrored bathrooms, the window sills and the stairs. Completing the description are the furnishings, sober and elegant, purchased from antique markets and sought after in a taste of Italian living in the 1960s.

FacebookTwitterLinkedInPinterest

MARGINE was born in 2012 from an idea of Giulio Ciccarese and Valentina Pontieri, two professionals who share the vision of an architecture capable of narrating and supporting the transformations of space as the needs of man, nature and society change. Their formal, functional and technological research inspires a complex architecture, capable of holding together the creative and construction phases of the project, controlling quality, costs and working times. The studio is involved in interventions to enhance and protect the landscape and the design of networks for slow mobility. 

 

© 2020 Aedificio.it tutti i diritti riservati – Privacy Policy

ITAENG